Chleb gryczany

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Chleb gryczany

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Zaczyn

    drożdże instant 8 g
    mąka gryczana 2 łyżki
    miód 1 łyżeczka
    woda 120 ml
    mleko roślinne lub bez laktozy 120 ml
    Mleko z wodą wymieszać, podgrzać do letniej temperatury. Następnie dodać drożdże, miód i mąkę całość rozetrzeć na gładko i odstawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

    Ciasto właściwe

    mąka gryczana 400 g
    mąka żytnia 160 g
    ciepła woda 310 ml
    ziarna po 2 łyżki : pestki dyni, słonecznika, siemię lniane
    sól 1 łyżeczka

Chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Składniki sypkie wymieszać z ziarnami, dodać gotowy zaczyn i wodę. Konsystencja ciasta chlebowego jest dość luźna, w porównaniu do tradycyjnego np. pszennego gdzie z łatwością można uformować bochen chleba. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wygładzić mokrą łyżką lub dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 1 godzinę, pod przykryciem. Skracając proces wyrastania ciasta, formę wstawić do piernika na 30 minut w temperaturze 60 °C. Piec w temperaturze 210 °C przez 30-40 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy