drożdże instant 8 g
mąka gryczana 2 łyżki
miód 1 łyżeczka
woda 120 ml
mleko roślinne lub bez laktozy 120 ml
Mleko z wodą wymieszać, podgrzać do letniej temperatury. Następnie dodać drożdże, miód i mąkę całość rozetrzeć na gładko i odstawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.
Ciasto właściwe
mąka gryczana 400 g
mąka żytnia 160 g
ciepła woda 310 ml
ziarna po 2 łyżki : pestki dyni, słonecznika, siemię lniane
sól 1 łyżeczka
Chleb gryczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Składniki sypkie wymieszać z ziarnami, dodać gotowy zaczyn i wodę. Konsystencja ciasta chlebowego jest dość luźna, w porównaniu do tradycyjnego np. pszennego gdzie z łatwością można uformować bochen chleba. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wygładzić mokrą łyżką lub dłonią. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 1 godzinę, pod przykryciem. Skracając proces wyrastania ciasta, formę wstawić do piernika na 30 minut w temperaturze 60 °C. Piec w temperaturze 210 °C przez 30-40 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze