Chleb gryczany na zakwasie

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem mąki gryczanej, długo zachowuje świeżość, polecam.

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
    250 gram mąki gryczanej
    0,5 szklanki aktywnego zakwasu
    0,5 szklanki otrąb owsianych
    0,5 szklanki siemienia lnianego
    300 ml. letniej wody
    1 łyżka soli
    1 łyżka miodu

Chleb gryczany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, sól, miód, zakwas i wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Po upieczeniu przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy