Chleb jogurtowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Domowy, warto wypróbować. Przepis na 1 bochenek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 300 ml naturalnego jogurtu
    3 dag świeżych drożdży
    1 łyżka ciemnego miodu
    2 1/2 szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750
    pół szklanki mąki chlebowej razowej
    pół łyżeczki suszonego tymianku

Chleb jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb jogurtowy 1. Jogurt podgrzałem, aby był letni. Wymieszałem go dokładnie z drożdżami, miodem i solą, wlałem do mąki, wymieszałem, zagniotłem przez 10 minut. Przykryłem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniotłem, dosypując tymianek.

    Na blasze położyłem papier di pieczenia, oprószyłem mąką, położyłem ciasto uformowane na bochenek. Oprószyłem mąką, pozostawiłem pod przykryciem na kolejna godzinę. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, spryskałem obficie wodą, do zaparowanego piekarnika wstawiłem blachę z ciastem. Przed wstawieniem zrobiłem nacięcia nożem. Piekłem ok. 45 minut, pod koniec ponownie zaparowałem piekarnik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy