Chleb mleczny

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Chyba każdemu zapach świeżego chleba przypomina beztroskie dzieciństwo.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2,5 szkl. ciepłego mleka
    5 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki żytniej
    2,5 łyżeczki soli

    Glazura z jajka: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Chleb mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże skruszamy do kubka, dodajemy cukier i 3/4 szk. ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę mieszamy z solą, następnie z drożdżami, a na koniec dodajemy pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne 45 min.
  • 3. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
  • 4. Chleb smarujemy przygotowaną glazurą i pieczemy w temp. 200 st. C przez 35 min.

Porady

Pieczenie chleba jest bardzo czasochłonne, więc jednorazowo możemy przygotować dwa bochenki, ponieważ taki chleb zachowuje świeżość na kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy