Chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Lubię od czasu do czasu upiec sobie domowy chleb. Można go upiec więcej i zamrozić.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    0,3 kg mąki żytniej razowej
    0,2 kg mąki z amarantusa
    3/4 szklanki otrąb pszennych
    5 łyżek sezamu
    5 łyżek słonecznika
    5 łyżek siemienia lnianego
    3 łyżeczki soli
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/5 szklanki letniej wody
    40 dag zakwasu
    3 szklanki letniej wody

Chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru i 1/5 szklanki wody zrobić zaczyn.
  • 2. Mąkę pszenną przesiać do miski, dosypać mąkę żytnią i z amarantusa oraz resztę składników sypkich. Dołożyć zaczyn, zakwas i wodę. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 3. Ciasto przełożyć do 2 wysmarowanych foremek keksówek do 3/4 ich wysokości i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć tak, aby zapełnić całą foremkę. Piec około 60 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy