Chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

Doskonały chlebek pszenno-żytni dla całej rodziny.

Składniki:

  • zakwas z poprzedniego pieczenia
    1 kg mąki pszennej
    1 szklanka mąki żurek żytniej
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka otrąb pszennych
    1 szklanka ziaren np.słonecznik, siemię, sezam,dynia
    2 dag drożdży
    3 łyżeczki soli
    około 5 szklanek letniej wody

Chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas:
    -szklanka wody letniej
    -szklanka mąki żurek żytniej
    -zakwas z poprzedniego pieczenia
    Wszystko razem zarobić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Do zarobionego zakwasu wsypać:
    1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mąki krupczatki, otręby pszenne,szklankę ziaren, drożdże rozrobione w wodzie z jedną łyżeczką cukru oraz sól. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
  • 3. Po wyrośnięciu odłożyć do słoika 3 łyżki stołowe ciasta na zakwas, przetrzymywać w lodówce max. 10 dni.
  • 4. Pozostałą część ciasta włożyć do dwóch wąskich foremek, na górze wyrównać mokrą ręką. Można posmarować białkiem i posypać ziarnami. Pozostawić w foremce na 15 min.do wyrośnięcia. Piec przez 15 min. w temp.160st. Następnie w temp.200st. dalsze 45 min. Temp. i czas dostosować do pieca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy