Chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas:
-szklanka wody letniej
-szklanka mąki żurek żytniej
-zakwas z poprzedniego pieczenia
Wszystko razem zarobić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia.
2.Ciasto:
Do zarobionego zakwasu wsypać:
1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mąki krupczatki, otręby pszenne,szklankę ziaren, drożdże rozrobione w wodzie z jedną łyżeczką cukru oraz sól. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
3.Po wyrośnięciu odłożyć do słoika 3 łyżki stołowe ciasta na zakwas, przetrzymywać w lodówce max. 10 dni.
4.Pozostałą część ciasta włożyć do dwóch wąskich foremek, na górze wyrównać mokrą ręką. Można posmarować białkiem i posypać ziarnami. Pozostawić w foremce na 15 min.do wyrośnięcia. Piec przez 15 min. w temp.160st. Następnie w temp.200st. dalsze 45 min. Temp. i czas dostosować do pieca.
Komentarze