Chleb na zakwasie. Orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 20 godz.

Chleb dla osób, które lubią miękką skórkę.

  • 20 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    na zaczyn:

    60 g zakwasu żytniego
    80 g mąki orkiszowej
    100 g letniej wody

    Dodatkowo:

    275 g letniej wody
    2 łyżki miodu
    300 g mąki orkiszowej
    200 g mąki pszennej
    1 łyżeczka drożdży instant
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki siemienia lnianego

Chleb na zakwasie. orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy na 12-18 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ręcznie do czasu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w misce na około 2 godziny. Następnie dużą formę na keksówkę smarujemy olejem posypujemy otrębami żytnimi i wykładamy do niej wyrośnięte ciasto - pozwalamy mu wyrosnąć kolejne 1,5 h. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy