Chleb na zakwasie z czarnuszką

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowy chleb na zakwasie

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej typ 2000
    150 g mąki pszennej typ 750
    2 łyżeczki czarnuszki
    325 g aktywnego zakwasu żytniego ( u mnie z mąki typ 2000 )
    200 g letniej wody
    1,5 łyżeczki soli

Chleb na zakwasie z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W misie robota umieścić mąkę, zakwas, sól i czarnuszkę i założyć hak do wyrabiania ciasta drożdżowego.
    Włączyć robot i wlewać wodę.
    Ciasto wyrabiać 10 minut.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.
    Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię, zakryć ściereczką i zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia ( czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu ).
    Gdy ciasto podwoi objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( na dno wstawić naczynie z wodą ) i piec 20 minut.
    Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.
    Upieczony chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.

Komentarze

Podobne przepisy