Chleb na zakwasie z lnem i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Len zalać wodą na noc.
2.Odmierzony zakwas przełożyć do miski, dodać mąkę, wodę i wymieszać. Przykryć ściereczką na noc.
3.Następnego dnia do zakwasu dodać namoczony len i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło dwie godziny.
4.Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwa.
5.Dwie miski ( salaterki) Wyścielić ściereczkami. Z ciasta uformować dwa okrągłe chlebki, oprószyć mąką i włożyć do misek. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.Po wyrośnięciu wyłożyć chlebki na blachę z papierem do pieczenia.
7.Naciąć ostrym nożem i skropić wodą.
8.Piec 15 minut w temp. 200 stopni i 30 minut w temp 180 stopni. Kroić po wystygnięciu.
Komentarze