Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

Prosty przepis na pyszny domowy chleb.

Składniki:

  • 60orkiszowej
    20 pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 saszetka suchych drożdży - 7gram
    4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
    1 łyżka miodu
    600ml ciepłej wody
    sezam lub mak do posypania
    garść dyni i słoneczka

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać make, dodać sól, drożdże, miód rozpuszczony w ciepłej wodzie i oliwę, wszystko dobrze wyrobić. Dodać dynię i słonecznik, wyrabiać 5-10 min. Można też dać garść otrąb lub płatków owsianych. Ciasto włożyć do 2 małych keksówek wysmarowanych oliwą, przykryć ściereczką i wstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia nawet do 1 h. Gdy wyrośnie posmarować delikatnie mlekiem i posypać wg uznania, piec w temp. 200 stopni przez 40-45min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy