Chleb orkiszowy razowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Prosty do przygotowania i zdrowy chlebek

  • 2 godz.

Składniki:


  • pół kg maki orkiszowej razowej
    łyżeczka cukru
    250 ml ciepłej wody
    3 dag świeżych drożdży
    łyżeczka soli

Chleb orkiszowy razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć mieszamy z resztą składników i wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ok 1-2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia natłuszczoneji wysypanej otrebami. Wierzch smarujemy odrobiną wody. Odstawiamy jeszcze na ok 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 45 min w 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy