Chleb orkiszowy z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Kolejna odsłona chleba, tym razem orkiszowy na drożdżach z dodatkiem ciecierzycy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 7 dag drożdży
    1 kg mąki orkiszowej grubej
    1,5 łyżki soli
    1 szklanka otrąb pszennych
    5 łyżek siemienia lnianego
    5 łyżek płatków owsianych
    5 łyżek pestek dyni
    5 łyżek sezamu
    5 łyżek słonecznika łuskanego
    5 łyżek ciecierzycy
    1 litr wody + ¼ szklanki wody
    1 łyżka cukru

Chleb orkiszowy z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 7 dag drożdży + 1 łyżka cukru – zalać ¼ szklanki ciepłej wody. Do miski wsypać mąkę orkiszową z solą oraz otrębami, siemieniem lnianym, płatkami owsianymi, dynią, sezamem, słonecznikiem oraz ciecierzycą. Do mąki z ziarnami dodajemy rozpuszczone drożdże i 1 litr ciepłej wody, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do dwóch prostokątnych foremek (keksówek) do połowy natłuszczonych i posypanych w środku mąką. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy