CHLEB PEŁNOZIARNISTY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowy chleb jest najlepszy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pełnoziarnistej (u mnie 3 zboża)
    2 czubate łyżeczki soli
    5 dag świeżych drożdży
    700-850 ml letniej wody

    Dodatkowo:
    1 białko
    2 łyżki oleju do formy
    ziarna słonecznika, sezamu lub maku

Chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
  • 2. Dosypując po trochu mąkę, sól oraz dolewając pozostąłą część wody wyrabiać ciasto do uzyskania luźnej, gładkiej konsystencji.
  • image-0l89rpq 3. Przykryć naczynie ściereczką i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta.
  • image-1r9t4us 4. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, podzielic na dwie części.
  • image-1kmwdfd 5. Każdą część przełożyć do foremek – keksówek wysmarowanych olejem. Odstawić na ok. 30-40minut w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi objętość. Przykryc ściereczką
  • image-1ll3qtf 6. Wyrośnięty chleb posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami słonecznika.
  • 7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 30-34 minut.

Komentarze

Podobne przepisy