Chleb pszenno orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić drożdże, wlać wodę i dodać cukier, wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki wymieszane z solą i wymieszać, dodać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, podzielić na dwie części, kilka razy złożyć ciasto, uformować podłużne bochenki i każdy umieścić w koszykach rozrostowych obsypanych mąką.
Wierzch bochenków też oprószyć mąką.
2.Zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy bochenki wyrosną, przełożyć je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W piekarniku umieścić na dnie naczynie z wodą,wierzch chlebów spryskać wodą i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni.
Piec 30 minut a potem piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.
Komentarze