Chleb pszenno orkiszowy

0 (0 ocen)

Nie ma to jak kromka pysznego, domowego chleba.

Składniki:


  • 650 g mąki pszennej typ 750
    350 g mąki orkiszowej
    500 ml letniej wody
    75 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju

Chleb pszenno orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić drożdże, wlać wodę i dodać cukier, wymieszać.
    Następnie wsypać obie mąki wymieszane z solą i wymieszać, dodać olej i wyrobić ciasto.
    Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość, podzielić na dwie części, kilka razy złożyć ciasto, uformować podłużne bochenki i każdy umieścić w koszykach rozrostowych obsypanych mąką.
    Wierzch bochenków też oprószyć mąką.
  • 2. Zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
    Gdy bochenki wyrosną, przełożyć je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    W piekarniku umieścić na dnie naczynie z wodą,wierzch chlebów spryskać wodą i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni.
    Piec 30 minut a potem piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach.
    Upieczone chleby wystudzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy