Chleb pszenno razowy

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny chleb na drożdżach. Choć jest trochę inne niż te na zakwasie, w smaku im nie ustępują.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    1,5 l ciepłej wody
    30dag drożdży
    2 łyżki soli
    3 łyżeczki cukru
    1 szklanka mąki razowej
    0,5kg mąki pszennej typ 650

    Oraz
    1,5kg mąki pszennej typ 650

Chleb pszenno razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn powinien nawet potroić swoją objętość i mieć dużo pęcherzyków powietrza.
    Do zaczynu dodać 1,5kg mąki pszennej, ciasto wyrobić. Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, można pokropić je wodą, żeby nadawało się do dalszej obróbki. Ciasto należy ugniatać do momentu aż będzie miękkie, jedwabiste i delikatne.

    Przygotować 3 długie, wąskie "keksówki" - wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Następnie przełożyć na nie ciasto.
    Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 200stopni. Chleb piec około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować zimną wodą.

Komentarze

Podobne przepisy