Chleb pszennożytni z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taki swojski chleb z ziarnami i oliwkami. Piekę często chleb dla siebie i męża. Jest zdrowy i bez konserwantów.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma: 11x24 cm
    Składniki:
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 szklanka mąki żytniej
    2 dag świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżeczki czarnuszki
    2 łyżki ziaren słonecznika
    20 oliwek czarnych
    20 oliwek zielonych

Chleb pszennożytni z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozpuścić w ¾ ciepłej wody. Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać sól, czarnuszkę słonecznik, wyrabiać ciasto tak długo by odchodziło od ręki. Z ciasta uformować wałek, rozwałkować na prostokąt, ułożyć połówki oliwek, zrolować ciasto, tworząc wałek. Formę delikatnie natłuścić, wysypać mąką, przenieść ciasto. Wygładzić zwilżoną ręką, posypać wierzch słonecznikiem i czarnuszką. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny by ciasto wyrosło. Piec przez 15 minut w temp . 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 170 stopni i piec jeszcze 35 minut.

Porady

1.do chlebka można dodać jeszcze ziarna dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy