Chleb pszennożytni z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozpuścić w ¾ ciepłej wody. Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać sól, czarnuszkę słonecznik, wyrabiać ciasto tak długo by odchodziło od ręki. Z ciasta uformować wałek, rozwałkować na prostokąt, ułożyć połówki oliwek, zrolować ciasto, tworząc wałek. Formę delikatnie natłuścić, wysypać mąką, przenieść ciasto. Wygładzić zwilżoną ręką, posypać wierzch słonecznikiem i czarnuszką. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny by ciasto wyrosło. Piec przez 15 minut w temp . 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 170 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Komentarze