1.Mąkę przesiać do miski, dodać do niej resztę składników i wymieszać je łyżką przez 30 sekund. Miskę przykryć ściereczką albo folią i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć na ściereczkę mocno obsypaną mąką i włożyć ze ściereczką do miski. Zostawić tak do wyrastania na ok. godzinę.
2.Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Blachę wykłożyć papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę. Po 10 minutach, zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy kolejne 25-40 minut (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia chleba, ja piekłam ok. 30 minut - upieczony chleb, stukany od spodu wydaje głuchy odgłos). Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. I JEŚĆ! ;)
Komentarze