Chleb pszenny

0 (0 ocen)

Nie ma to jak swoje domowe świeże pieczywo! Chrupiące i pachnące.

Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    25 dag miękkiego masła
    14 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    150 ml ciepłego mleka
    300 ml ciepłej wody

Chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku sporządzić rozczyn:drożdże rozrobić w mleku, wraz z łyżeczką cukru, dosypać 3 łyżki mąki (z tych 70 dag podanych w składnikach), wymieszać i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.
  • 2. Wymieszać mąkę ze solą, dodać masło, posiekać.
  • 3. Gdy rozczyn będzie gotowy przełożyć go do miski z mąką i tłuszczem. Kolejno dolewać mleko i wodę cały czas wyrabiając. Gdy ciasto będzie gładkie pozostawić je przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.
  • Chleb pszenny 4. Po wyrośnięciu, ciasto uderzyć pięścią, przerobić i wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykryć i kolejno pozostawić do ponownego wyrośnięcia. (ok 30min). Chlebek naciąć nożem i oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika początkowo nagrzanego do 220st C na ok 15min a kolejno temp zmniejszyć do 180 st i piec ok 1h.

Porady

Z podanych składników wychodzą 2 bochenki: jeden większy, a drugi mniejszy.

Komentarze

Podobne przepisy