1.W garnuszku sporządzić rozczyn:drożdże rozrobić w mleku, wraz z łyżeczką cukru, dosypać 3 łyżki mąki (z tych 70 dag podanych w składnikach), wymieszać i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.
2.Wymieszać mąkę ze solą, dodać masło, posiekać.
3.Gdy rozczyn będzie gotowy przełożyć go do miski z mąką i tłuszczem. Kolejno dolewać mleko i wodę cały czas wyrabiając. Gdy ciasto będzie gładkie pozostawić je przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.
4.Po wyrośnięciu, ciasto uderzyć pięścią, przerobić i wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykryć i kolejno pozostawić do ponownego wyrośnięcia. (ok 30min). Chlebek naciąć nożem i oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika początkowo nagrzanego do 220st C na ok 15min a kolejno temp zmniejszyć do 180 st i piec ok 1h.
Porady
Z podanych składników wychodzą 2 bochenki: jeden większy, a drugi mniejszy.
Komentarze