Chleb pszenny z dynią

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szkl mąki
    1 szkl startej na jarzynowych oczkach i odsączonej dyni
    2 łyzki oleju
    1 op. suchych drożdży (7g)
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 szkl ciepłej wody
    oraz 2 łyżki pestek dyni
    keksówka 12x24 cm

Chleb pszenny z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy mąkę, dynię, suche drożdże, sól, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy olej oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy pestkami dyni. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godz w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy