Chleb pszenny z otrębami

0 (0 ocen)

Pełen zdrowych ziaren. Zachowuje długo świeżość.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    3 szklanki otrąb pszennych
    1 i ½ łyżki kminku
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżeczki soli
    3 szklanki wody
    Rozczyn:
    7 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    szklanka mleka

Chleb pszenny z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rozkruszonych drożdży, cukru oraz podgrzanego mleka zrobić rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałe składniki wymieszać, dodać rozczyn, 3 szklanki ciepłej wody i wymieszać. Następnie dokładnie wyrabiać dużą drewnianą łyżką. Ciasto ma być trochę klejące. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 3. Następnie ciasto przełożyć do dwóch podłużnych form, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 ºC około 75 minut.

Porady

Po upieczeniu gorący chleb można posmarować pędzlem namoczonym w wodzie, aby skórka nie była sucha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy