Chleb razowy na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pierwsze podejście i od razu sukces. Przepyszny chlebek własnej roboty

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Zaczyn:
    ok. 200 g zakwasu żytniego
    szklanka ciepłej wody
    200 g mąki żytniej.

    Łączymy wszystkie składniki w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Chleb:
    zaczyn
    200 g mąki chlebowej 3 ziarna
    200 g mąki żytniej
    100 g mąki orkiszowej
    1,5 łyżeczki soli
    po 2 łyżki otrębów żytnich i orkiszowych
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki oleju lnianego
    szklanka wody

Chleb razowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C i wkładamy formę, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200, a po kolejnych 10 min. do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut, aż chleb ładnie się zarumieni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy