Chleb śniadaniowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Inaczej

  • 4 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki szymanowskiej typ 480
    1 szklanka mąki chlebowej typ 750
    2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
    2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
    1/2 szklanki mąki razowej
    3 płaskie łyżeczki soli
    500 ml ciepłej wody
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru kryształu
    10 dag drożdży

Chleb śniadaniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23mj16s 1. Z 1 szklanki mąki żytniej, drożdży, cukru i wody zrobić zaczyn w dużej misce. Pozostawić na godzinę.
  • image-0ylaxsh 2. Dosypywać powoli resztę mąki i wlać mleko. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 35 min.
  • image-11b7nk6 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę, trochę podsypać mąką i ponownie wyrobić. Podzielić na 2 części. Uformować 2 wałeczki i dać do keksówek. Poczekać ponownie aż podwoją objętość. Piec na 210 stopni około 55 min.

Porady

Ciasto jest bardzo elastyczne i nie wymaga dużej ilości mąki do podsypania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy