Chleb tostowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Masz ochotę na tosty a chleba w domu brak ? Nic się nie stało - upiecz ten chleb i smakowitymi tostami się zajadaj.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • 450 g mąki tortowej
    250 g wody
    15 g drożdży
    10 g masła
    10 g mleka w proszku
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    Kostki lodu – około 1 szkl.

Chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem - odstawiamy do czasu aż uzyskają płynną konsystencję. Następnie zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy elastyczne, pulchne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto podwaja objętość. Następnie przegniatamy ciasto i przekładamy do keksówki (25cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Kostki lodu wrzucamy do nagrzanego piekarnika, wstawiamy chleb i pieczemy go w temperaturze 190'C około 45 minut. Chleb jest upieczony jeżeli pukając od spodu słyszymy głuchy odgłos. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy