Chleb walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok z buraków delikatnie podgrzać. Do szklanki wlać 100 ml soku, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać, sól, oliwę, rozczyn i sok z buraków. Zagnieść ciasto ( jeśli ciasto klei się do rąk dosypać troszeczkę mąki). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką. Utworzy z ciasta kulę, w środku zrobić dziurę i rozciągnąć ciasto tworząc koło. Przenieść na blaszkę i uformować kształt serca.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Nagrzać piekarniki do 180*C, na dolną blaszkę wrzucić kostki lodu. Ciasto oprószyć mąką i wstawić do piekarnika na 40 minut. Studzić na kratce.
Z podanych składników wyjdą dwa średniej wielkości serca.
Komentarze