Chleb wiedeński

0 (0 ocen)

Puszysty i lekki chlebek pszenny, idealny na co dzień. Gdy zostanie nam kawałek, warto zrobić z niego grzanki

Składniki:


  • Zaczyn:
    30 g drożdży świeżych
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    330 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    500 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki oliwy

Chleb wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie z mlekiem. Dodać 330 g mąki, wymieszać i odstawić aż podwoi objętość.

    Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagnieść, uformować bochenek, przełożyć na blachę i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku