Chleb wieloziarnisty na zakwasie

0 (0 ocen)

Smaczny prosty chlebek na zakwasie. Pszenny, na zakwasie dokarmionym mąką żytnią żurkową. Z dużą ilością ziaren.

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu
    150 g mąki żytniej żurkowej
    150 g wody
    Ciasto właściwe:
    150 g wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki maku
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki słonecznika

Chleb wieloziarnisty na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Zaczyn: wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

    Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać wodę. Wsypać mak, siemię, sezam i słonecznik. Wlać zakwas i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny w ciepłym miejscu.

    Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (keksówka dł 25cm) wyłożonej papierem, wyrównać i przykryć ściereczką, odstawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 20 minut, obniżyć do 210 i piec jeszcze 15-20 minut. wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy