Smaczny prosty chlebek na zakwasie. Pszenny, na zakwasie dokarmionym mąką żytnią żurkową. Z dużą ilością ziaren.
Składniki:
Zaczyn:
50 g zakwasu
150 g mąki żytniej żurkowej
150 g wody
Ciasto właściwe:
150 g wody
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
2 łyżki maku
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika
Chleb wieloziarnisty na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn: wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać wodę. Wsypać mak, siemię, sezam i słonecznik. Wlać zakwas i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy (keksówka dł 25cm) wyłożonej papierem, wyrównać i przykryć ściereczką, odstawić na około 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 20 minut, obniżyć do 210 i piec jeszcze 15-20 minut. wystudzić na kratce.
Komentarze