Chleb z amarantusem i orkiszowymi płatkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszny :)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 500g mąki krupczatki
    0,5 litra ciepłej wody
    25g świeżych drożdży
    10 łyżek płatków orkiszowych
    5 łyżek amarantusa / ekspandowany /
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżki cukru

Chleb z amarantusem i orkiszowymi płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, płatki orkiszowe i amarantusa. Wszystko mieszamy i dodajemy pokruszone drożdże i zalewamy wodą. Mieszamy łyżką, dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest luźne. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dużą keksówkę smarujmy masłem i przekładamy wyrośnięte ciasto chlebowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy chleb i pieczemy 50/60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia możemy zrosić wierzch chleba. A potem do tego pyszne masełko i uczta gotowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy