Mięciutki, wilgotny chleb drożdżowy przygotowany na zaczynie zwanym podmłoda. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej
Składniki:
Podłoda:
12 g drożdży
250 g wody
250 g mąki pszennej typ 650
Ciasto właściwe:
50 g wody
30 g mleka w proszku
15 g oleju
250 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
Oraz:
100 g kaszy jęczmiennej
Chleb z kaszą jęczmienną na podmłodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Podmłoda: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mąkę pszenną i zamieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól i mleko w proszku. Dodać olej. Do zaczynu wlać wodę, zamieszać. Całość przełożyć do misy robota.
Na koniec wsypać kaszę jęczmienną. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto przełożyć do dużej keksówki, oprószyć mąką, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut.
Komentarze