Chleb z kminkiem
Składniki:
- 550 gram mąki pszennej
200 gram mąki żytniej
7 gram suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
3 łyżki kminku
Chleb z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Mąki wymieszać razem z drożdżami, cukrem, solą i kminkiem.
Wlać wodę i olej.
Wyrobić jednolite ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do naczynia.
Ręce zwilżyć wodą i uformować bochenek.
Na wierzchu ponacinać nożem.
Wierzch posmarować wodą.
Przykryć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 200 st C.
Następnie odkryć i piec jeszcze 20 minut w 200 st C.
Po upieczeniu wierzch posmarować wodą.
Wyjąć i ostudzić na kratce.
Komentarze