Chleb z masełkiem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mniam!

  • 30 min

Składniki:

  • chleb:
    - 15 g drożdży
    - 150 ml letniej wody
    - 300 g mąki
    - 2 płaskie łyżeczki soli
    - łyżeczka cukru
    farsz:
    - 80 g masła
    - 4 ząbki czosnku
    - pęczek koperku
    - pół łyżeczki soli

Chleb z masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn: rozpuścić drożdże z 75 ml wody i odstawić do spienienia.
  • 2. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wlać rozczyn. Dodać resztę składników- wodę, cukier, sól. Zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
  • 3. Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i koperkiem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Posmarować przygotowanym masełkiem zostawiając po 3 cm suche od brzegów. Zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem w dół w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  • Chleb z masłem czosnkowym 5. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy