Chleb z miodem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

To jeden z lepszych bochenków jakie upiekłam. Ma lekko słodki smak, a ta chrupiąca skórka! Mmmm... niebo! Gorąco polecam.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1/3 szklanki płynnego miodu
    2 szklanki gorącej wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Otręby pszenne (szklanka)
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki czarnuszki
    5 dag drożdży
    4-5 łyżek ciepłej wody
    4-5 szklanek ulubionej mąki do wypieku chleba (2 żytniej, 3 pszennej)
    Jajko

Chleb z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. Do gorącej wody wlewamy miód i oliwę, dokładnie mieszamy. Gdy miód się rozpuści wsypujemy sezam, łyżkę czarnuszki, otręby. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 3. Dodajemy mąkę oraz drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Smarujemy je oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy folią oraz ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (od 1,5 do 3 godzin w zależności od temperatury pomieszczenia).
  • image-244bmg5 4. Wyrośnięte ciasto lekko uderzamy, aby opadło. Przekładamy do nasmarowanej oliwą formy (powinno sięgać do połowy jej wysokości).
    Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią, smarujemy jajkiem rozmieszanym z wodą. Posypujemy czarnuszką i odstawiamy na ok. 20 minut.
  • 5. Pieczemy ok. godziny w 200 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy