Dobry kawałek chleba na zakwasie, z prażonymi płatkami żytnimi, które nadają całości świetny smak. Szybko wyrasta dzięki pomocy drożdży piekarskich
Składniki:
Zaczyn:
60 g wody
60 g mąki żytniej typ 2000
1 łyżka zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
450 g wody
20 g drożdży
1 łyżeczka miodu
450 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki pszennej typ 2000
2 łyżeczki soli
40 g płatków żytnich pełnoziarnistych
Chleb z prażonymi płatkami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wodę zmieszać z mąką żytnią i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Na drugi dzień rano płatki żytnie uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Do misy wsypać mąkę, sól, wystudzone płatki. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i miód, dodać zaczyn, wymieszać, wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pic około 40 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze