Chleb z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny chlebek na słodko.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - letnie mleko: 330 mililitrów
    - miekkie masło: 2 łyżki
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - cukier: 4 łyżki
    - kakao: 3 łyżki
    - mąka pszenna razowa do wypieku chleba: 500 gramów
    - orzechy włoskie posiekane: 5 łyżek
    - rodzynki: 100 gramów
    - drożdże suche: 0.5 łyżki

Chleb z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, cukier, kakao, drożdże dobrze wymieszać. Do letniego mleka dodać masło, wymieszać z suchymi produktami, wyrobić ciasto. Do ciasta dodać rodzynki i orzechy, dobrze wymieszać. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 min. Piec uformowane cisto w nagrzanym piekarniku do 150 stopni Celsjusza około 45-55 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy