Chleb ziarnisty

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

na każdą porę dnia

  • 5 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki graham typ 1850
    1 szklanka mąki żytniej zwykłej
    1 szklanka mąki szymanowskiej typ 480
    2 szklanki mąki chlebowej typ 750
    1 szklanka mąki typ 650 (Babuni)
    1 duża łyżka soli morskiej
    1/2 szklanki lnu
    1/2 szklanki pestek z dyni
    1/2 szklanki płatków owsianych górskich
    1/2 szklanki płatków żytnich
    1/2 szklanki słonecznika
    jogurt naturalny 400 g
    3 szklanki letniej wody
    10 dag drożdży
    1 łyżka płaska cukru

Chleb ziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17geytf 1. Zrobić zaczyn z drożdży, mąki żytniej, cukru i 2 szklanki wody. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
  • image-0y14j3v 2. Powoli dosypywać resztę składników, wlać 1 szklankę wody i jogurt. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
  • image-1217mav 3. Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić, podzielić na 2 części.
  • image-1g1os1n 4. Uformować dwa wałeczki, włożyć do foremek i pozostawić do wyrośnięcia. Piec na 210 stopni ok. 55 min.

Porady

Ciasto się nie klei, prawie nie trzeba podsypywać mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy