Chleb żurkowy

0 (0 ocen)

Przepyszny chleb upieczony na zaczynie z zakwasu na żurek, polecam.

Składniki:

  • zaczyn:
    100 gram żurku na naturalnym zakwasie
    200 ml wody
    30 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
    ciasto;
    815 gram mąki pszennej chlebowej typ 750
    60 ml oleju rzepakowego
    360 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 dag świeżych drożdży

Chleb żurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb żurkowy 1. Składniki zaczynu wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
    Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać wodę, olej, przyprawy oraz drożdże, wymieszać i dosypać mąkę.
  • chleb żurkowy 2. Ciasto zagniatać najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka przez kilka minut po zagnieceniu ciasto ma być gładkie i nie może się kleić do ręki. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • chleb żurkowy 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki, dwa koszyczki wysypać mąką i ułożyć w nich ciasto, przykryć i odstawić jeszcze na godzinę do podrośnięcia.
  • chleb żurkowy 4.
    Piekarnik nagrzać do 230st i wyłożyć bochenki na ogrzaną blachę z wyposażenia piekarnika
    i piec przez 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb ma mieć po postukaniu w spód głuchy odgłos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy