Przepyszny chleb upieczony na zaczynie z zakwasu na żurek, polecam.
Składniki:
zaczyn:
100 gram żurku na naturalnym zakwasie
200 ml wody
30 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
ciasto;
815 gram mąki pszennej chlebowej typ 750
60 ml oleju rzepakowego
360 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 dag świeżych drożdży
1.Składniki zaczynu wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać wodę, olej, przyprawy oraz drożdże, wymieszać i dosypać mąkę.
2.Ciasto zagniatać najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka przez kilka minut po zagnieceniu ciasto ma być gładkie i nie może się kleić do ręki. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki, dwa koszyczki wysypać mąką i ułożyć w nich ciasto, przykryć i odstawić jeszcze na godzinę do podrośnięcia.
4.
Piekarnik nagrzać do 230st i wyłożyć bochenki na ogrzaną blachę z wyposażenia piekarnika
i piec przez 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb ma mieć po postukaniu w spód głuchy odgłos.
Komentarze