Chleb żytni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to mój pierwszy chleb żytni. Może nie wygląda idealnie ale świetnie smakuje! Jest bardzo smaczny i wilgotny. Długo zachowuje świeżość. Polecam używanie mąki żytniej w kuchni gdyż pomaga obniżyć cholesterol, zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Składniki:

  • 450 g maki żytniej chlebowej
    op drożdży instant (7 g)
    łyżeczka soli
    łyżeczka oleju rzepakowego
    łyżeczka miodu
    300 ml ciepłej wody

Chleb żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy ciepłą wodę i miód, mieszamy i wyrabiamy ok 10 minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i wygładzamy powierzchnię zwilżonymi dłońmi. Posypujemy makiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok 45 minut. Pieczemy w 220 stopniach przez ok 30 minut. Studzimy, kroimy gdy chleb całkiem wystygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy