Chleb żytni codzienny (na zakwasie)

0 (0 ocen)

Jest to przepis podstawowy, więc każdy sobie z nim poradzi!

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g aktywnego zakwasu
    200 g mąki żytniej razowej typ 2000
    600 g mąki żytniej typ 720
    650 ml wody
    20 g soli

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    płatki owsiane

Chleb żytni codzienny (na zakwasie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.

    Dwie keksówki o długości 20 cm wysmarować masłem i posypać płatkami owsianymi. Ciasto rozdzielić po równo pomiędzy dwie formy i posypać płatkami. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 8-12 godzin do garowania.

    Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dnie naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).

    Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Porady

Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia".

Komentarze

Podobne przepisy