Chleb żytni codzienny (na zakwasie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
Dwie keksówki o długości 20 cm wysmarować masłem i posypać płatkami owsianymi. Ciasto rozdzielić po równo pomiędzy dwie formy i posypać płatkami. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 8-12 godzin do garowania.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dnie naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).
Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Porady
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia".
Komentarze