Chleb żytni razowy

0 (0 ocen)

Chleb żytni piekę dość regularnie, bardzo mi smakuje, jest bardzo zdrowy. Nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu, polecam.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki żytniej jasnej chlebowej
    450 gram mąki żytniej razowej
    250 ml. aktywnego zakwasu
    20 gram świeżych drożdży
    1 litr letniej wody
    2 łyżki soli himalajskiej
    2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    Papier do pieczenia

Chleb żytni razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę jasną i razową, dodajemy sól, miód, zakwas oraz drożdże rozmieszane w wodzie. Wszystko razem zagniatamy, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny.
  • 2. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w trzy małe bochenki, przekładamy do małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ja pozostawiam na dwie godziny.
  • 3. Chleby wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek, zdejmujemy papier i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy