Chleb żytnio-pszenny z maszyny

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszny chleb żytnio-pszenny na suchych drożdżach przygotowany w maszynie. Idealy i bardzo dobry.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 180 ml wody
    1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
    7g suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego
    180 g mąki żytniej chlebowej
    1 50 g maki pszennej typ 550

Chleb żytnio-pszenny z maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do maszyny wlewam najlpierw mokre składniki a potem suche. Naciskam program podstawowu, chrupka skórka oraz waga 500g.

    Całość z wyrośnięcia w maszynie wyniesie ok 3 godzin.

    Po upieczeniu pamiętajmy żeby chlebek wystygł całkowicie. Kiedy będzie zimny kroję i zostawiam w bawełnianej sciereczce.

    Smakuje idealnie z masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy