Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chlebek na słodko, świetnie smakuje z masełkiem. Podczas pieczenia cały dom pachnie bananami.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 banany
    1 łyżka masła roślinnego
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 szczypta soli
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    tłuszcz do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    keksówka

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać ze skórki. Przełożyć do miski, rozłamać na mniejsze kawałki a następnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Masło roztopić. Do powstałego puree z bananów wlać roztopione masło. Dodać cukier i cukier wanilinowy, wbić jajko, wymieszać. Wsypać sodę i sól, mieszać. Dodać mąkę, mieszać aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki. Piec przez 25 - 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy