Chlebek caprese

0 (0 ocen)

Pyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą i suszonymi pomidorami, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 0,5 kilograma maki pszennej
    25 gram świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    400 ml . letniej wody
    1 słoik suszonych pomidorów
    2 kulki mozzarelli
    3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Chlebek caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy niewielką ilością letniej wody. Pozostawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól i olej i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone suszone pomidory i pokrojona mozzarellę, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy