Chlebek chrupki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis wymyśliłam, gdy byłam na diecie. Mój 7-letni syn Maciek zajada się tym pieczywem.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
    ● 2 szkl. otrębów pszennych
    ● 3 łyżki ziaren zbóż (pszenica, owies, żyto)
    ● łyżka soli
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 10 dag drożdży
    ● 5 dag siemienia lnianego
    ● 5 dag sezamu
    ● 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Chlebek chrupki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, szczypty
    soli, łyżki mąki i łyżki
    ciepłej wody robimy
    zaczyn. Odstawiamy
    na kilka minut
    do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałą mąkę
    mieszamy z resztą
    soli, otrębami, siemieniem
    lnianym,
    ziarnami zbóż, ziołami
    prowansalski mi i sezamem. Wlewamy zaczyn,
    oliwę i 285 ml ciepłej
    wody. Zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy bawełnianą
    ściereczką i odstawiamy na
    ok. 20 minut w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół.
    Z jednej części odrywamy
    niewielkie porcje i formujemy
    podłużne bułki. Każdą lekko
    nacinamy w poprzek w kilku
    miejscach. Resztę ciasta rozwałkowujemy
    na oprószonej
    mąką stolnicy na cienki placek,
    a następnie kroimy
    w niewielkie kwadraty. Każdy
    nakłuwamy widelcem, tworząc
    rzędy dziurek.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 180 °C. Bułki
    i placki układamy na blasze.
    Pieczemy ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy