Chlebek chrupki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, szczypty
soli, łyżki mąki i łyżki
ciepłej wody robimy
zaczyn. Odstawiamy
na kilka minut
do wyrośnięcia.
2.Pozostałą mąkę
mieszamy z resztą
soli, otrębami, siemieniem
lnianym,
ziarnami zbóż, ziołami
prowansalski mi i sezamem. Wlewamy zaczyn,
oliwę i 285 ml ciepłej
wody. Zagniatamy ciasto.
Przykrywamy bawełnianą
ściereczką i odstawiamy na
ok. 20 minut w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
3.Ciasto dzielimy na pół.
Z jednej części odrywamy
niewielkie porcje i formujemy
podłużne bułki. Każdą lekko
nacinamy w poprzek w kilku
miejscach. Resztę ciasta rozwałkowujemy
na oprószonej
mąką stolnicy na cienki placek,
a następnie kroimy
w niewielkie kwadraty. Każdy
nakłuwamy widelcem, tworząc
rzędy dziurek.
4.Piekarnik rozgrzewamy
do temperatury 180 °C. Bułki
i placki układamy na blasze.
Pieczemy ok. 20 minut.
Komentarze