Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Chlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę. Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (U mnie forma o wymiarach około 9,5 x 27,5 cm, ale może być większa)
    300g cukinii
    200 ml oleju z pestek dyni (może być inny lub roztopione masło)
    200g cukru
    2 jajka
    400g mąki pszennej/orkiszowej
    50-80g pestek dyni
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szczypta soli

Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu.
    W jednej misce dokładnie wymieszać olej, cukier, jajka i na końcu cukinię, a w drugiej mąkę, pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól.
    Następnie zawartości obu misek należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy