Chlebek domowy,bardzo łatwy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis jest naprawdę bajecznie prosty,wykona go nawet początkująca gospodyni :D

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - woda: 1.5 szklanki
    - sól: 1.25 łyżeczki
    - drożdże: 1.5 grama

Chlebek domowy,bardzo łatwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki.Przykryć folią i odstawić na 15 godzin w pokojowej temperaturze.Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę,rozpłaszczyć,złożyć boki do środka i uformować bochenek,w ten sposób odgazowujemy ciasto.Położyć na posypaną mąką ściereczkę,łączeniami do dołu i odstawić na 2 godzinki.
    Nagrzać piekarnik do 250-270 stopni.Włożyć brytfannę z przykrywką i kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury,wyjmujemy brytfannę,wkładamy chleb,zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy 30 minut,następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy