CHLEBEK JOGURTOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chlebek jest mięciutki, ale skórkę ma przyjemnie chrupiącą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 350 gram mąki pszennej
    200 gram mąki żytniej
    350 gram jogurtu greckiego
    3/4 szklanki ciepłej wody
    40 gram świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 pomidory suszone
    1 łyżka oliwy
    po 1 łyżce oregano i bazylii

Chlebek jogurtowy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąki, sól, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, oregano oraz bazylię. Na wierzch wylać jogurt, ciepłą wodę, oliwę, wsypać cukier, wkruszyć drożdże i te składniki delikatnie ze sobą wymieszać.
  • 2. Następnie ze wszystkich podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto przemieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, po czym piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy