Chlebek mieszany ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie kupuję chleba tylko piekę, za każdym razem wymyślam nowy przepis. Do tego chlebka dodałam większą ilość słonecznika, wyszedł smaczny, zdrowy i wyrośnięty chlebek.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma 25x11 cm
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki żytniej
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 dag świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki łuskanego słonecznika
    Tłuszcz do formy + mąka do posypania foremki
    Sezam do posypania wierzchu chlebka

Chlebek mieszany ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką na jednolite gładkie ciasto. Zagniatać całość tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść, przełożyć do formy delikatnie natłuszczonej, podsypanej mąką , posmarować zimną wodą, posypać sezamem i znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.

Porady

Jako posypki można użyć maku.

Komentarze

Podobne przepisy