Nie kupuję chleba tylko piekę, za każdym razem wymyślam nowy przepis. Do tego chlebka dodałam większą ilość słonecznika, wyszedł smaczny, zdrowy i wyrośnięty chlebek.
20 min
Składniki:
Składniki:
Forma 25x11 cm
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
1 płaska łyżeczka cukru
2 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
Tłuszcz do formy + mąka do posypania foremki
Sezam do posypania wierzchu chlebka
Chlebek mieszany ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką na jednolite gładkie ciasto. Zagniatać całość tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść, przełożyć do formy delikatnie natłuszczonej, podsypanej mąką , posmarować zimną wodą, posypać sezamem i znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.
Komentarze