Chlebek na drożdżach

0 (0 ocen)

Chrupiąca skórka,mięciutki środek i zapach unoszący się po całym domu. Domowe pieczywo wcale nie jest takie trudno,a efekty docenią wszyscy domownicy.

Składniki:

  • 1 1/4 szklanka ciepłej wody
    1/4 szklanki miodu
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka suchych drożdży
    4 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki soli
    50 g masła

Chlebek na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlej wodę i mleko. Dodaj miód,drożdże i wymieszaj. Odstaw by drożdże zaczęły pracować.
    Do większej miski wsyp mąkę i sól,wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj. Do mąki dodaj rozczyn u wyrób ciasto.
    Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykryj folią spożywczą. Ciasto odstaw na ok. 2-3 godziny aby podwoiło swoją objętość.
  • 2. Dwie keksówki wysmaruj oliwą z oliwek.
    Do wysmarowanych blaszek przełóż ciasto,przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
    W między czasie nastaw piekarnik na 200 C.
    Chlebki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy