chlebek owsiany z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Kocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    10 łyżek płatków owsianych (mogą być błyskawiczne) + trochę do posypania
    450 ml mleka
    2 małe łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki czarnuszki + trochę do posypania
    łyżka oleju

Chlebek owsiany z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, żeby było dość ciepłe, dodać cukier i płatki owsiane, odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować kulę i położyć ją na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia. Posypać płatkami i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 45-50 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy