Chlebek pleciony z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką jednolite gładkie ciasto. Zagniatać całość tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki, będzie trochę kleiste, nie dosypywać mąki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 3 części, uformować wałeczki, upleść warkocz, skręcić w koło. Przełożyć do formy podsypanej mąką , posmarować zimną wodą, wierzch posypać ziarnami siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.
Komentarze