Chlebek pleciony z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mały chlebek w sam raz na śniadanie. Odpowiednio uformowany może być ozdobą każdego stołu. Pieczywo dla miłośników domowego wypieku

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej 3 zboża
    1/2 łyżeczki cukru
    2 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego
    2 łyżeczki łuskanego słonecznika
    Do posypania wierzchu chlebka - słonecznik, siemię lniane i sezam.

Chlebek pleciony z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką jednolite gładkie ciasto. Zagniatać całość tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki, będzie trochę kleiste, nie dosypywać mąki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 3 części, uformować wałeczki, upleść warkocz, skręcić w koło. Przełożyć do formy podsypanej mąką , posmarować zimną wodą, wierzch posypać ziarnami siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.

Porady

1.Jako posypki można użyć suchego maku.

Komentarze

Podobne przepisy