Chlebek pszenno żytni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie ma nic lepszego niż świeży chlebek! :) Najlepiej z chrupiącą skórką ...

  • 60 min

Składniki:

  • ok 30 dkg mąki pszennej
    ok. 30 dkg mąki żytniej
    3 dkg drożdży
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    1- 1, 5 szklanki letniej wody
    łyżeczka soli

Chlebek pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy rozczyn – do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy je i wlewamy trochę letniej wody , mieszamy i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypujemy obie mąki, mieszamy i solimy solidnie, wlewamy rozczyn, resztę letniej wody oraz olej. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około pół godziny.
  • 3. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 40 minut.

Porady

Jeśli lubisz - dodaj do ciasta ulubione ziarna np. słonecznika.

Komentarze

Podobne przepisy