Chlebek pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy rozczyn – do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy je i wlewamy trochę letniej wody , mieszamy i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do miski wsypujemy obie mąki, mieszamy i solimy solidnie, wlewamy rozczyn, resztę letniej wody oraz olej. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około pół godziny.
3.Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 40 minut.
Porady
Jeśli lubisz - dodaj do ciasta ulubione ziarna np. słonecznika.
Komentarze